Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Také tehotenstvo naozaj nemusím

Pre tých, čo sa boja nevoľnosti:-) | 6.9.2016

Začiatky tehotenstva bez ohľadu na to, či je chcené alebo nechcené, sa zväčša spájajú s rannými nevoľnosťami. Takže nič pozitívne, na čo by sa dalo tešiť. Len dostatočná túžba po dieťati pomôže sa cez to preniesť. Ale ak tej túžby nieto dosť? Lebo situácia je aká je, vzťah/manželstvo je alebo nie je, prípadne je viac starostí s už narodenými deťmi… Ďalšie tehotenstvo znamená pár mesiacov, ak nie celých 9 mesiacov - sú aj také prípady, keď Vám je s prepačením na blití…

 

Pritom to tak vôbec nemusí byť. Áno, sú také ženy, ktorým nie je nič, počas tehotenstva ešte viac opeknejú, schudnú (teda okrem nabratia bruška tehotenské hormóny naozaj pomáhajú spáliť prebytočný tuk) atď. No ak to nie je Váš prípad, čítajte tento článok ďalej. Zdravé, bezrizikové tehotenstvo dokonca ešte aj bez nevoľnosti nie je totiž darom z neba, ani náhodnou výhrou v rulete života. Všetko to súvisí s našim životným štýlom, stravovaním a tiež poznaním zopár vedeckých faktov.

 

tehotnaKeď som po dvoch tehotentsvách, ktoré boli na jedničku s hviezdičkou, hľadala nejaké vysvetlenie, prečo som žiadnu nevoľnosť nepocítila, natrafila som na tento článok, ktorý je dnes prepísaný na rôznych blogoch bez uvedenia autorky. Jej vysvetlenie sa mi pozdáva, lebo naozaj aj ja som sa tak stravovala – kombinovala som sacharidovú stravu s proteínovou - hlavne pitím veľa neprevareného kravského mlieka, dokonca aj v noci. Tiež som jedla veľa hovädziny, čo je dôležité pre železo a ďalšie minerály.

 

No tretie tehotenstvo, ktoré sa spustilo hneď z prvej ovulácie po 16 mesiacoch kojenia, sa ohlásilo nevoľnosťami. Najprv som si pár dní myslela, že som dostala helikobaktera, lebo som mala pocity, aké som zažila pred rokmi, keď som ho chytila počas štúdia na univerzite a liečila trojkombináciou antibiotík. Keď mi prišlo jedno ráno na odpadnutie a na druhý deň som mala medzirezortné pripomienkovanie v Bratislave, začala som hľadať vysvetlenie aj v súvislosti s tehotenstvom, ktoré mi navyše potvrdil aj test.

 

A aj hľa, našla som tento článok, ktorý vysvetľuje, že tehotenská nevoľnosť nemusí byť vôbec prirodzená pre tehotenstvo, ale môže súvisieť práve s helikobakterom, ktorý pasívne roky prežíval v mojom trakte. Tehotenstvo totiž zmení kyslosť žalúdka, čo vytvára vhodné prostredie pre množenie helicobaktera pylori. Až 90% tehotných s vážnejšou nevoľnosťou podľa výskumníkov na Viedenskej univerzite malo v tele helicobaktera. Helicobakter je aj tá pravá príčina vredov, nie stresy ako si to ľudia myslia. Štúdia mi teda potvrdila moje helikobakterovské pocity.

 

Keď som už poznala príčinu, ľahko bolo hľadať riešenia. Určite teda nie tie antibiotické, lebo dnes vieme našťastie o helibakterovi trochu viac a dá sa celkom dobre manažovať stravou. Niekoľko potravín ho dokáže limitovať vo jeho reprodukčnej schopnosti – olivový olej, výhonky brokolice a manuka med z Nového Zélandu. A tu je mnou otestovaný recept od Dr Mercolu ako sa ho zbaviť zmenou stravy:

 

  • vylúčiť čokoľvek sladké, múčne dobroty, pasterizované mlieko, alkohol a kofeín
  • piť hlavne veľa vody (12 veľkých pohárov denne)
  • užívať kvalitné probiotiká
  • doplniť si vitamín B12 a veľa vitamínu B6 (200-300 mg denne)

 

Už neviem ktoré leto som dokonca mala čudný kašeľ, čo zas Mercolova webstránka s odkazom na štúdiu vysvetlila ako možnú príčinu zlej absorbcie vitamínu B12 v dôsledku prekonania nákazy helicobakterom pylori. B12 je pritom veľmi kľúčový pre normálne fungovanie mozgu a nervovej sústavy ako i pre tvorbu červených krviniek, nehovoriac, že je veľmi dôležitý aj pre vývoj dieťaťa. Preto už nejaký čas som si dávala každé dva týždne pichnúť vitamín B12 a teraz spravidla raz za mesiac.

 

Pri prvých dvoch tehotenstvách som okrem kyseliny listovej a magnézia nebrala žiadne iné suplementy (výživové doplnky) navyše. Stretla som sa však tiež so štúdiou, ktorá vysvetľuje a dokazuje, že syntetická kyselina listová sa nemusí každému vstrebať. Preto je asi najlepšou prevenciou ráštepu a ďalších vývojových porúch, nespoliehať sa len na syntetické vitamíny, ale dopriať si aj zelenú zeleninu. Osobne dávam prednosť bio produktom, ktoré majú viac vitamínov a minerálov. Hoci aj to závisí od minerálneho bohatstva pôdy, ktorá pri dnešnej poľnohospodárskej politike je doslova vyrabovaná.

 

Priebeh tehotenstva môžeš tiež znepríjemniť reflux. Je pravda, že problem môže byť mechanický, lebo rastúce brucho tlačí na príklopku pažeráka, ale najčastejšie ľudia majú problém s nesprávnymi mikroorganizmami v žalúdku, ktoré ho dráždia. Znova riešenie je probiotika, veľa vody a menej sladkostí, niekedy to môže znamenať aj menej sladkého ovocia. Summa summarum: Priebeh tehotenstva je vo Vašich rukách, lepšie povedané vo Vašej strave, žiadna ruská ruleta.


Kategória: Materstvo