Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Randenie nielen pre fundamentalistov

27.5.2008

 

Ak sa dá sex porovnať k “jahode na šľahačke”, tak sa dá vychutnávať už aj “šľahačka”. Trochu o mojich “šľahačkových” skúsenostiach a teóriach v nasledujúcich riadkoch.

Kde začať

Láska je o hľadení spoločným smerom, nie o pozeraní sa jeden na druhého - povedal ktosi múdry. Význam randenia je v spoznávani druhej osoby, či by bola vhodným partnerom, t.z. pre fundamentalistov a serióznych kresťanov ide o to nájsť spriaznenú dušu na cestu k svätosti. Teda taký "objekt" by mal mať rovnaké ciele, hoci aj iné záľuby, ktoré môžu byť vzájomným obohatením. Samozrejme ďalším predpokladom je, že bude mať záujem o manželstvo a nejako to medzi dvoma zaiskrí (niekedy na prvý pohľad, niekedy po strašnej neznášanlivosti, sú rôzne prípady). Takže kde nájsť adeptov na randenie? Asi ťažšie na diskotéke, aj keď sa treba ísť zabaviť s dobrou partiou, do dobrého prostredia. Najlepšie príležitosti na spoznávanie sú cez priateľov, v nejakom záujmovom, či športovom klube, vo farnosti, pri angažovaní sa v nejakom projekte pre iných, napr. i pre záchranu nenarodených. (vždy je málo tých, ktorí sa venujú záchrane nenarodených životov, kým je dosť tých, ktorí ich na plný úväzok zabíjajú.)

Kritéria výberu

Človek sa ľahko nechá očariť tým, kto nejako zosobňuje hodnotu, ktorá je preňho dôležitá. Niekedy tá hodnota môže byť veľmi plytká. napr. má pekné auto, perspektívnu prácu, je veľmi vtipný a pozná celé mesto, alebo je veľmi inteligentný, či vyzerá super. Aj tieto kritéria som odpozorovala na sebe od svojej puberty, ako som prechádzala rôznymi štádiami povrchnosti. Až som vylučovacou metódou došla k záveru, že tou najvzácnejšou hodnotou je milujúce srdce. Ale čo je definícia lásky? Opak egoizmu? Chcieť dobro pre druhého aj za cenu vlastnej obety.

Definícia lásky

A ako rozpoznať, čo je dobré? Pre mňa je pôvodcom dobra a zla - i pre celý svet od Edenskej záhrady - Boh, ktorý nás stvoril a vie, čo je pre nás dobré. Z dizajnu Jeho stvorení sa dá rozumom prísť k záveru, čo je dobré a čo zlé pre človeka. Mnohé veci sú evidentné pre všetkých - vražda, klamstvo, krádež je zlé, kým veľkodušnosť, úprimnosť a trpezlivosť sú naopak dobrom v charaktere či správaní sa človeka. Dokonca niektoré druhy sexu - veď ho úplne neglorifikujme - sú zlé: znásilnenie, incest, zoofília, pedofília, (váham, či homosexuálne obcovanie vôbec spadá do oblasti sexu, lebo sexuálny akt predpokladá telesnú kompatibilitu, akú má len kombinácia muž a žena.) Napriek tomu hovoríme aj iným veciam ako masturbácia, orálny "sex", či homosexuálny akt - "sex". V jedinom kontexte sexuálne spojenie zodpovedá dizajnu, naprogramovaniu ľudskej sexuality Bohom - keď je to v kontexte manželského sebadarovania sa. A teda chcieť dobro pre iného znamená z toho pohľadu dokázať to práve čakaním do svadby.

Čas zrelosti, čas rozhodnutia

Sexuálne testovanie je špekulovanie a nie láska. Sexuálnym aktom sa otvára možnosť počatia dieťaťa, hoci akokoľvek a čímkoľvek by sa chcel pár "chrániť". Ideálnym a najdôstojejším miestom pre počatie dieťaťa je manželstvo. Znásilnenie, incest ani nesexuálne počatie nie sú dôstojným počatím dieťaťa, hoci dôstojnosť tohto človeka nezávisí od spôsobu jeho či jej počatia. Predmanželské počatie je často nefér voči dieťaťu. Niekedy ostane bez jedného rodiča, inokedy to predsa preň rodičia spolu skúsia v manželstve. Tie spravidla dlho netrvajú. Zdá sa, že teda tehotenstvo nie je najlepší dôvod na uzavretie manželstva - to niekedy môže predstavovať aj nátlak. Predsa je práve nedostatok záväzku dôvodom, prečo žena radšej volí potrat. A toto by i napriek tomu nemala. Vtedy najviac potrebuje rodinu a priateľov, prevzatie zodpovednosti a odhodlanie začať dozrievať. K manželstvu má žena pristúpiť, keď je zrelá, nie keď je tehotná. Nezrelý partner snáď cez prijatie zodpovednosti môže začať dozrievať. Dôležité je však mať dobré základy "domu" manželstva. Tie nie sú murované, ale upevnené obetou pre druhého. Aj čakať so sexom do manželstva je skvelým cvičením sa v sebaobetovaní, ktorého nedostatok je hlavným dôvodom rozpadu dnešných manželstiev. Prevládne vlastný záujem, nepochopenie, vzťahovačnosť, egoizmus.

Cesta k zrelosti a láske

Základy vzťahu sa stavajú od začiatku, teda dávno pred svadbou, ešte počas randenia. Tie sú zvlášť čarovné, lebo zvyčajne sa muž veľmi snaží. Túto snahu treba dozaista otestovať. Snaží sa pre rýchlu návratnosť svojej investície v podobe sexu alebo sa snaží vytrvalo práve pre dobro ženy, ktorej nijako nechce ublížiť? Dnešní muži sú pod tlakom získavať si ženu materiálnymi dobrami - ohúriť drahými darčekmi, autom či exkluzívnymi večarami a zážitkami. A chyby žien? Žena je stvorená pre krásu a chce ňou upútať. Mala by ňou chcieť obohacovať muža. Ale, keď si ho chce ňou naopak opantať, tiež dlhodobo nedosiahne láskyplný trvalý vzťah, akoby si želala. Snaha vyzerať sexy môže byť kontraproduktívna, ak žena zvolí obtiahnuté či minimalistické oblečenie, odhaľujúce zvodné ženské telo. Toto bude iste rušivé pre muža na randení, lebo muži silno vnímajú ženskú fyziológiu. Veď ho nechceme upútať "časťami tela", ale svojou osobnosťou. Aj oblečením žena komunikuje svoju hodnotu, čo si o sebe myslí a ako rešpektuje muža. Dôležité je pre rande vyhľadať atmosféru vhodnú na vzájomné počúvanie sa v priateľskom duchu. Tým nebude romantické prítmie zvádzajúce k dotykom, či ďalšiemu telesnému spoznávaniu, či exotické výlety pod jedným stanom či v luxusnom apartmáne.

O pravom a výlučnom

Rozdiel medzi chodením a randením je v tom, že randiť sa dá s viacerými naraz, aj keď jednotlivo. Chodenie má tendenciu byť výlučné, aj keď táto výlučnosť narastá s vážnosťou vzťahu a zasnúbením. Absolútne výlučné je až manželstvo. Je dôležité poznať viac mužov a aj porovnávať. Príťažlivosť narastá objavovaním čností u muža a nejakí kandidáti začnú vypadávať. Aj pre chutný koláč, či šľahačkový pohár treba správne ingrediencie, ako pre vzťah hodnotný osobnostný (nielen genetický) "materiál" . Predsa každá z nás chce mať princa, hrdinu a idol pre svoje deti. Dôležité je, aby sme hľadeli nie na peňaženku ani na tvár, či kontakty, ale na srdce muža. Čas aj to preverí a potom je istota o tom pravom. V manželstve je to už o tom usilovať sa neustále byť tou pravou pre druhú osobu.

Osvedčené recepty

Pri pečení nestačia len dobré ingrediencie, ale treba dodržať aj postup a proporcionalitu. Držať sa receptu sa oplatí, pri inej “teplote pečenia” sa totiž koláč môže spáliť. Stačí pozrieť na “koláče”, ktoré sú vydarené práve preto, že dodržali aj postupnosť krokov a predpísanú mieru. Miera v telesnosti pred manželstvom je v prejavoch sympatií a nie vo vzájomnom vzrušovaní sa, ktoré patrí do manželstva. Bez týchto fundamentov lásky ani fundamentalisti či nefundamentalisti trvalý “dom” nepostavia.